Å danse med livet

Publisert: 30-10-2013

_I0P3621De fleste mennesker ønsker at livet skal bestå av kjærlighet,glede,frihet og tilfredshet. Med andre ord et ønske om å danse med livet.

Hva er det da som holder oss tilbake? Hva er det som gjør at mange føler seg bundet, og opplever livet som en kravfull tredemølle?

Ofte har det sammenheng med hvordan vi definerer vår identitet, og at vi leter etter løsningene utenfor oss selv.

Livet kan oppleves svært strevsomt dersom vår identitet kun er linket opp mot hva vi gjør og hva vi har. Det er viktig å bli bevisst at vi er langt mer enn prestasjoner og eiendeler.

Vi søker alle en viss form for trygghet, anerkjennelse og kontroll. Problemet oppstår når vi stor grad legger disse behovene utenfor oss selv.

Det er forskjell på å ha trygghet og ha behov for trygghet. Når vi har trygghet er vi trygge i oss selv- uavhengig  av de ytre betingelsene. Når vi har behov for trygghet, så leter vi utenfor oss selv for å finne den. Vi har gjerne forventninger om at andre skal gi oss det vi trenger, eller at situasjonen skal legge seg til rette for at vi kan realisere våre drømmer. Livsvalgene blir gjort i forhold til det som tilsynelatende er mest trygt og forutsigbart, men som nødvendigvis ikke gir oss en opplevelse av å leve fullt ut.

Vi trenger alle anerkjennelse-i mer eller mindre grad. Problemet oppstår når vi blir avhengige av andre sin anerkjennelse. Det oppstår gjerne når vi ikke anerkjenner oss selv, og kan føre til en desperat jakt på ytre bekreftelse. Ofte går vi på akkord med oss selv, og er opptatt av å vinne på alle deler av livets arena. Målet og hensikten er nettopp at andre skal se og bifalle oss. Resultatet er i verste fall utbrenthet og sykdom.

Det er naturlig å ha et ønske om kontroll over livet sitt, og det oppnår vi først og fremst ved å ha kontroll over oss selv og våre reaksjonsmønster. Dessverre så er svært mange opptatt av å ha kontroll over andre- som i seg selv både er strevsomt og til tider umulig. Andre mennesker er som de er, og vil ikke forandre seg med mindre de ønsker det selv.

Vi har vel alle vært i situasjoner som vi ønsket var annerledes eller som ikke hadde skjedd. Dersom vi tar en negativ innfallsvinkel til dette, så kan livet oppleves både smertefullt og urettferdig.  Velger vi å se samme situasjon på en annen måte, så kan vi oppnå stor grad av  selvinnsikt og livserfaring.

‎Et klokt ordtak sier at livet handler ikke om å vente på at stormen skal passere, men om å lære å danse i regnet.

Artikkelen ble publisert i Hegnar online 10.06.2013

 

Skrevet i Blogg